Blog

Tips voor een onbezorgde bruiloft

In deze post heb ik tips voor jullie verzameld van bruidsparen die het afgelopen jaar getrouwd zijn. Als creatief fotograaf was ik benieuwd naar hun ervaringen. Daarom heb ik hen gevraagd of ze, terugkijkend op hun bruiloft, dingen anders zouden hebben gedaan. Hun antwoorden waren verrassend!

Voor jullie levert het handige tips op voor het plannen van een onbezorgde bruiloft. Nuttige tips om jullie bruiloft net even leuker, gemakkelijker, relaxter of persoonlijker te maken. De belangrijkste punten voor jullie op een rijtje gezet:

 1. Neem de tijd voor het maken van jullie tijdsplanning voor de bruiloft. Zo kunnen jullie niets vergeten.
 2. Denk goed na over het draaiboek. Dan weten jullie zeker dat jullie grote dag op rolletjes loopt.
 3. Probeer rustmomenten in te plannen voor jullie samen. Het is een lange dag…
 4. Laat zoveel mogelijk regelen door vrienden/ familie of door professionals (als jullie daar het budget voor hebben).
 5. Neem meer tijd voor het maken van mooie foto’s (foto’s zijn jullie meest tastbare herinnering aan jullie trouwdag).
 6. Probeer reistijd tussen locaties zoveel mogelijk te beperken op de bruiloft. En denk goed na over hoe jullie het vervoer willen regelen. Zowel voor jullie als voor jullie gasten.

Tip 1: Ga creatief om met jullie tijd, denk na over jullie tijdsplanning

Een bruiloft plannen is erg leuk, maar het kan ook een behoorlijke onderneming zijn. Vaak heb je met veel verschillende partijen te maken waardoor het van belang is dat je al vrij snel weet wat je wilt. Als je nog genoeg tijd hebt is dat een geruststelling, maar ook als je wat minder tijd hebt om te plannen is het mogelijk om te trouwen zoals jullie dat het liefste willen. Een beetje creatief zijn scheelt een hoop. Een goede tip van een van bruidspaar: “Ik had misschien een iets langere aanloop willen hebben voor de planning, maar dat we alles snel moesten beslissen paste ook helemaal bij ons; een last minute bruiloft en snel schakelen. Op het laatste moment waren er nog kleine dingen die niet helemaal liepen zoals we gepland hadden, maar dat hebben we maar losgelaten. Uiteindelijk hebben we een fantastische dag beleefd. Als je specifieke wensen hebt voor de styling, zorg dan dat dit goed op papier staat als je dit overlaat aan de ceremoniemeester of aan anderen.”

Tip 2:  Goed nadenken over het draaiboek en belangrijke tijden

Een paar van de bruidsparen die ik benaderd heb, mailden dat ze zich hadden vergist in de voorbereidingen: ”doordat de kapster uitliep had ik het gevoel dat ik me tijdens de make-up en het aantrekken van de jurk wat moest haasten waardoor ik minder bewust heb kunnen genieten van het moment .“ Ze gaf ook aan dat ze wellicht de kapper aan huis had moeten laten komen. Vaak is dit mogelijk tegen een (kleine) meerprijs en het scheelt kostbare tijd op de trouwdag. Het aankleden en voorbereiden op de dag zelf kost over het algemeen best veel tijd. Reken op een uur of twee voor make-up en kapsel. Een andere bruid mailde dat ze achteraf gezien misschien toch minder mensen om haar heen had willen hebben tijdens de voorbereidingen. Even een momentje van bezinning om me voor te bereiden op de trouwdag was wel fijn geweest. Dus tijdens het make-up niet alle vriendinnen, zussen en (schoon-)moeder, maar het liefst zo min mogelijk mensen. Het was namelijk best een drukke ochtend door al die mensen. En als je dan ook nog eens gastvrij wilt zijn en koffie en thee wilt zetten…

Een andere tip was: “tijdens het borrel-moment zorgen dat het centraler wordt gevierd. Op een gegeven moment liep iedereen naar een ander plekje en was het jammer dat “het moment” weg was.” Dit is me ook weleens opgevallen bij de feestavond. Als er een grote dansvloer is kan het een uitdaging zijn om de ruimte te vullen.

Ook kreeg ik te horen dat het een goed idee is om na te denken over het eind van de avond. “Achteraf liep de avond toch uit en was er geen tijd meer voor de heerlijke taartentafel.“ Een ander bruidspaar vertelde dat hun diner langer uitliep waardoor het dansfeest uiteindelijk korter was dan van tevoren bedacht was. Het is dus aan te raden om belangrijke momenten op de dag ruim te plannen. Nog beter is het om jullie ceremoniemeester te vragen om de planning bij de hand te houden en te volgen op jullie trouwdag.

 

Tip 3:  Bouw rustmomenten in voor jullie tweetjes tijdens de trouwdag.

Een trouwdag kan best chaotisch zijn. Misschien is dat niet het goede woord, maar dat de dag voorbij vliegt is zeker een feit…. Het is dan ook aan te raden om na te denken over kleine rustmomentjes voor jullie tweeën. Bijvoorbeeld vlak na de first-look. Een bruidspaar vertelt: “(Vrijwel alles ging goed, maar als we dan toch iets moeten kiezen, dan is het moment waarop we elkaar voor het eerst zagen op onze bruiloft. Dit hadden we achteraf gezien niet zo goed gepland en was dan ook een beetje chaotisch. Het idee was dat ik op zijn schouder zou tikken en dat hij zich dan om zou draaien. Maar de andere aanwezigen gingen zich ermee bemoeien en daardoor draaide hij zich al eerder om, waardoor het spontane van het moment weg was Als we het over zouden doen, zouden we het als een intiem momentje voor onszelf houden.” Een trouwdag is fantastisch, maar het is ook een lange dag waarop jullie constant in de schijnwerpers staan. Daarom is het goed als jullie de tijd hebben om je even terug te trekken. Na het diner is het heerlijk om even de rust op te zoeken en daarna weer spetterend jullie entrée te maken op de dansvloer!

 

Tip 4: Wees creatief, maar laat zoveel mogelijk regelwerk over aan anderen

Om op de grote dag  onbezorgd te kunnen genieten, is het aan te raden om zoveel mogelijk van het regelwerk over te laten aan anderen. Dat kan jullie ceremoniemeester zijn, of andere familieleden en vrienden die jullie hiervoor gevraagd hebben. Of als jullie daar het budget voor hebben, is is het inhuren van een professionele weddingplanner ook een goede optie.

Eén van de bruidegommen mailde: “de bruidsauto was leuk (beetje krap maar erg leuk) maar de chauffeur was verschrikkelijk. Als ik geweten had dat die man zijn mond niet kon houden en verschrikkelijk slap ‘kletste’ had ik hem nooit geboekt”. En ik kan me dat ritje nog goed herinneren. Het bruidspaar was even aan het genieten samen, maar de chauffeur ging talloze grapjes maken.  Dat heb je vlak voor de ceremonie misschien liever niet.

Een andere bruid schreef dat ze absoluut aanraadt om van alle afspraken een afschrift te bewaren. Hetzij via e-mail, hetzij een handgeschreven overzicht van de leverancier. Ze maakte namelijk mee dat de avond voor haar trouwdag bleek dat er niet genoeg kamers meer over waren in het hotel (ook al had ze die allemaal gereserveerd) waardoor gasten last-minute bij familie ondergebracht moesten worden. Dit wil je niet meemaken op de avond voordat je “Ja” zegt.

Over de styling op de dag kregen we te horen dat bruidsparen achteraf toch meer uit handen hadden willen geven. En dat is soms best lastig. Maar wanneer je het niet doet loop je het risico dat je teveel zelf bezig bent met dingen regelen. En dat is niet aan te raden, vlak voordat jullie elkaar het jawoord gaan geven.

Ook gaven twee bruidsparen aan dat ze achteraf best een videograaf hadden willen inschakelen. Onze tip hierbij is om hier op tijd naar op zoek te gaan. Een goede videograaf kost geld, maar dan heb je wel iemand die echt iets heel moois kan maken waar je nog jarenlang plezier aan beleeft. En wil je alleen een geluidsopname, gebruik dan een klein cameraatje ergens in de hoek. Mochten jullie graag suggesties willen voor een goede videograaf, neem dan even contact met me op.

 

Tip 5: Maak tijd voor mooie foto’s

Soms maak ik als fotograaf mee dat de dagplanning van een bruiloft zo strak is gepland dat er nauwelijks tijd is voor een trouwreportage. Dat is jammer! Een bruiloft is het feest om jullie liefde te vieren en mooie foto’s van jullie samen mogen dan ook niet ontbreken! Daarom is het aan te raden om hier tijd voor te reserveren in jullie dagplanning. Als jullie graag ontspannen op de foto gaan, plan dan de fotoshoot net voor een lunch of bijvoorbeeld na het aansnijden van de bruidstaart. Dan heb je meer tijd om relaxed op de foto te gaan. Een loveshoot voorafgaand aan de bruiloft is ook een goed alternatief.

Tip: vergeet ook de foto’s met jullie familie niet!

6: Beperk de reistijd op jullie trouwdag

Het komt weleens voor dat het bruidspaar van hun trouwlocatie naar hun receptielocatie rijdt en daarna ook nog naar de locatie van het diner en feest. Hierdoor ben je relatief veel tijd kwijt met het onderweg zijn van de ene naar de andere locatie. Dat is niet alleen lastig voor jullie, maar ook voor jullie gasten. Een paar bruidsparen schreven dan ook over de reistijd op hun dag. “Achteraf zouden we alles dichter bij elkaar gepland hebben. Maar het was ook bijzonder om met de trouwbus onderweg te zijn. Hou er wel rekening mee dat lang reizen voor mensen met kinderen ook vervelend kan zijn. Helemaal als de kinderen erg jong zijn en nog een strikt slaapritme hebben. We hebben 1 keer meegemaakt dat het gezelschap in totaal zo’n 4 uur in de bus zat tijdens de trouwdag. Dat heeft voor aardig wat familiegemopper gezorgd.

De belangrijkste tip van één van de bruidsparen is om niet teveel verschillende locaties te hebben op je trouwdag. En als dat wel het geval is, zorg dan dat ze niet te ver van elkaar vandaan zijn. Anders ben je meer met reizen bezig dan met het genieten van de dag.

 

Nog een paar laatste korte tips om je bruiloft onvergetelijk te maken:

 • Zorg dat het geluid tijdens de ceremonie goed geregeld is. Dit was bij ons niet het geval waardoor de mensen op de achterste rij het niet goed konden horen.
 • Doe je mooiste schoenen aan voor de fotoshoot, ga niet voor comfort!
 • Denk na over waar je familieleden zitten tijdens de ceremonie. Op die manier voorkom je dat je bescheiden oma achteraan gaat zitten, in plaats van op een plek waar ze mooi mee kan kijken.
 • Doe een voorproef diner van het eten, zodat je niet voor verrassingen kom te staan.
 • Vergeet niet je boeket te gooien! Het blijft een geweldig fotomoment! Je kan ook een apart boeket hiervoor laten maken als je je echte trouwboeket wil houden.
 • Fixeer je niet op de weersvoorspelling, je kan er toch niets aan veranderen… Een goede binnenlocatie is uiteraard een goed alternatief! Kijk maar eens op: https://binnenlocatietrouwfotos.nl
 • En tot slot voor de controlfreaks: let it go… Geniet….! Voor je het weet, is je dag voorbij.

♥ ♥